Online Store Theme Logo

Membaca Menjana Minda

Dapatkan pelbagai diskaun terbaik untuk semua produk kami hari ini!

seni kraf tangan pilihan terengganu selected handicrafts

Negeri Terenggau memang kaya raya dengan pelbagai perusahaan seni kraf warisan seperti tenung songket , pengeluaran batik terap, ukiran kayu, tempaan tembaga, tempaan besi serta pembuatan ...baca selebihnya >>

RM195.00
RM175.50
Stock: 5
Code: 97898344286
Berat: 1.252kg
Description Reviews

About This Item

Negeri Terenggau memang kaya raya dengan pelbagai perusahaan seni kraf warisan seperti tenung songket , pengeluaran batik terap, ukiran kayu, tempaan tembaga, tempaan besi serta pembuatan pelbagai kraf tangan yang lain. selain itu, perusahaan pembuatan kapal layar yang masih dilakukan di Pulau Duyong, Kuala Terengganu juga merupakan salah satu seni warisan yang amat berharga. Kehebatan pelbagai hasil kraf warisan ini telah melonjakkan nama Terengganu sehingga ia pernah diberi jolokan dalam sejarah khususnya pada zaman pemerintahan Baginda Omar (1839-1876) sebagai 'Birmingham of the Peninsula'.

 

 Noraini A. Shariff, MA (Komunikasi). Setelah memperoleh ijazah BA dalam bidang Komunikasi Massa (Kewartawanan) dari institusi Teknologi MARA (kini Universiti Teknologi MARA) pada 1980, Noraini berkhidmat sebagai wartawan untuk satu jangka masa pendek di agensi berita nasional, Bernama, kemudian menyertai akhbar The New Straits Times sebagai wartawan. Beliau  berkhidmat selama 18tahun di sana, kemudian mengambil keputusan bertukar haluan menjadi pensyarah sambilan di beberapa universiti kerajaan dan swasta, mengajar khusus kewartawanan. Kini, seperti sirih pulang ke gagang, beliau bertugas sebagai pensyarah sepenuh masa di Fakulti Teknologi Seni Kreatif, Universiti Teknologi Mara (UiTM),  universiti lamanya dan mendapat kepuasan daripada pengajar generasi muda.

 

Isi Kandungan:

Yayasan Diraja Sultan Mizan: Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah, Ahli Lembaga Pemegang Amanah dan Pengurusan

Kata Alu-aluan Dato' Profesor Emeritus Dr.Abdul Rahman Embong, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Diraja Sultan Mizan

Kata Pengantar Dato' Dr. Adi Haji Taha, 

Mantan Ketua Pengarah, Jabatan Muzium, Malaysia

Prakata

Pendahuluan

Bab I     : Seni Ukir Kayu

Bab II    : Seni Pembuatan Batik

Bab III   : Seni Tempa Besi

Bab IV   : Seni Tempa Tembaga

Bab V    : Yayasan Diraja Sultan Mizan: Menyemarakkan Seni Kraf Warisan Terengganu

Rujukan

Index

Penghargaan

Customer reviews