Online Store Theme Logo

Membaca Menjana Minda

Dapatkan pelbagai diskaun terbaik untuk semua produk kami hari ini!

adat resam dan pantang larang suku kaum di sabah

Buku Adat Resam dan Pantang Larang Suku Kaum di Sabah menghimpunkan enam suku di Sabah yang meliputi adat dan pantang larang kelahiran, perkahwinan dan kematian ...baca selebihnya >>

RM18.00
RM16.20
Stock: 5
Code: 9789834615642
Berat: 0.219kg
Description Reviews

About This Item

Buku Adat Resam dan Pantang Larang Suku Kaum di Sabah menghimpunkan enam suku di Sabah yang meliputi adat dan pantang larang kelahiran, perkahwinan dan kematian suku Bajau Sama, Kadazandusun, Iranun, Rungus, Bisaya dan Bonggi.

 

Adat resam dan pantang larang merupakan tradisi warisan dan kepercayaan yang menjadi amalan masyarakat. Malah adat resam dan pantang larang ini turut memberikan citra kepada sesuatu suku dan bangsa. Namun begitu, amalan mengekalkan adat resam dan pantang larang semakin berkurangan, khususnya dalam kalangan generasi muda disebabkan oleh proses pemodenan, agama dan ilmu. Atas kesedaran ini, buku ini diterbitkan sebagai wacana yang mendokumentasikan hal yang berkaitan dengan adat resam dan pantang larang suku kaum di Sabah. Pembaca akan memperoleh maklumat tentang keunikan adat resam dan pantang larang suku di Sabah yang amalannya masih tegar dalam kalangan generasi lama.

 

Buku ini boleh dijadikan sumber rujukan oleh pelajar, pensyarah, penyelidik, pembuat dasr, pegawai kerajaan dan masyarakat umum untuk memahami kepelbagaian budaya ke arah keharmonian perpaduan kaum.

 

Customer reviews